Starostwo Powiatowe: Komunikat w sprawie konkursu na stanowisko dyrektora ZSR w Kaczkach Średnich

ZSR Kaczki Średnie

Uchwała Zarządu Powiatu Tureckiego z dnia 9 grudnia 2019 r. w sprawie ogłoszenia konkursu na stanowisko Dyrektora Zespołu Szkół Rolniczych CKP w Kaczkach Średnich została podjęta zgodnie z prawem.

Uchwała została podjęta jednogłośnie pięcioma głosami. Kadencja dyrektora wynosi 5 lat i zgodnie z przepisami konkurs musi zostać przeprowadzony. Dyrektor Krzysztof Świerk pełni swoją funkcję do 31-go sierpnia 2020r. i może wziąć udział w konkursie. Na złożenie wymaganych dokumentów zostało jeszcze 11 dni. Powiat Turecki jako organ prowadzący musi przeprowadzić łącznie 3 konkursy na dyrektorów 3 szkół, przygotowanie procedur konkursowych wymaga czasu. W gestii kandydata jest przedłożenie odpowiednich dokumentów zgodnie z warunkami wymienionymi w wyżej wymienionej uchwale, a Zarząd Powiatu Tureckiego nie odpowiada za opieszałość kandydatów w kwestii zebrania właściwych dokumentów. Należy nadmienić, że jednym z wymaganych dokumentów jest ocena Wielkopolskiego Kuratora Oświaty, o którą to ocenę każdy kandydat, nie zwlekając, może z powodzeniem wystąpić odpowiednio wcześniej. Zarząd Powiatu nie ma wpływu na ocenę i termin jej wydawania przez Wielkopolskiego Kuratora Oświaty.

Dzisiejsza sytuacja związana z protestem wyrażnie pokazuje, że dyrektor szkoły woli komunikować się z organem prowadzącym za pośrednictwem mediów i za pośrednictwem mediów dokonywać nacisków na specjalne traktowanie jednego z kandydatów. Nieodpowiedzialne działanie dyrektora prowadzi młodzież do wyciągania pochopnych i emocjonalnych wniosków, które nie są podparte faktami.

Starostwo Powiatowe w Turku

Turkowski wolontariat wyróżniony w regionalnym kon...
Radosne i rozśpiewane Jasełka w Urzędzie Miejskim