Ziemia Turkowska: Stanowisko ws opuszczenia sesji przez radnych PiS

ZT

W związku z opuszczeniem przez radnych Prawa i Sprawiedliwości czwartkowej (20.02.2020 r.) sesji Rady Miejskiej Turku w trakcie jej trwania, przedstawiamy swoje stanowisko oraz kilka istotnych faktów.

1. Dokładny termin lutowych obrad znany był już na początku 2020 r. Do dnia czwartkowego posiedzenia, do Przewodniczącej Rady Miejskiej Turku nie wpłynął żaden wniosek o przełożenie terminu sesji z powodu przyjazdu Prezydenta RP, Andrzeja Dudy. Dlatego też dużym zaskoczeniem był dla nas i dla wielu mieszkańców miasta zgłoszony w trakcie trwania obrad wniosek radnych PiS o przerwanie sesji. Przyjęcie wniosku było niemożliwe ze względów formalnych, gdyż byłoby to wbrew statutowi naszego miasta.

2. Czwartkowa sesja musiała się odbyć w wyznaczonym wcześniej terminie ze względu na istotne uchwały, które nie mogły zostać przyjęte w późniejszym terminie. W związku z pozyskaniem 14 mln zł na rewitalizację Parku Miejskiej im. Żerminy Składkowskiej, Urząd Marszałkowski wymagał od naszego miasta zarezerwowania pieniędzy na ten cel. Nieprzyjęcie tej zmiany w budżecie groziło utratą dofinansowania. Musieliśmy także pilnie przyjąć protokół z ostatniej sesji, którego wymaga od nas RIO, oraz podjąć uchwałę dotyczącą dofinansowania do wymiany kotłów i pieców na niskoemisyjne źródła ciepła.

3. Radni Prawa i Sprawiedliwości otrzymali informację od Burmistrza o tym, jak ważne dla naszego miasta jest przyjęcie wyżej wymienionych uchwał w dniu 20 lutego. Mimo tego, nie powstrzymało to ich przed wyjściem przed głosowaniami.

Mandat radnego to przede wszystkim odpowiedzialność i obowiązki względem miasta Turek oraz jego mieszkańców. Jeżeli radni nie wypełniają ich w należyty sposób, powinni zrezygnować ze swojej funkcji, ustępując miejsca osobom odpowiedzialnym.

Klub Radnych Ziemia Turkowska

Wideo: Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turk...
Dobra: Tenisowe zmagania pełne sportowej rywalizac...