Tuliszków: Plac Powstańców Styczniowych 1863 r. wypięknieje

Image_1

Kompozycyjne uporządkowanie przestrzeni, nowa nawierzchnia z kostki brukowej, elementy małej architektury oraz nasadzenia o wyrazistym, geometrycznym układzie i barwach zmieniających się wraz porami roku. Tak zmieni się Plac Powstańców Styczniowych w Tuliszkowie. Właśnie rozpoczęła się jego rewaloryzacja.

Przekształceniu zostaną poddane południowy i wschodni skwer oraz klomb przed Urzędem Gminy i Miasta. Pierwszy etap prac, którego efekty są już widoczne, zakłada rozbiórkę żwirowych alejek wraz z podbudową i obrzeżami oraz prace porządkowe obejmujące usunięcie chorych i obumarłych drzew i krzewów. Dalsze zagospodarowanie terenu obejmuje utwardzenie szlaków i ułożenie kostki brukowej wraz z podbudową oraz wykonanie instalacji elektrycznej dla potrzeb zasilania przewidzianych w projekcie lamp parkowych i podświetlające drzewa. Zamontowane zostaną też ławki z oparciami, kosze na śmieci, a strefa zieleni zostanie wydzielona słupkami. Elementy małej architektury zwiększą funkcjonalność przestrzeni i formalnie uzupełnią całość o estetyczne detale. W utrzymaniu trawnika przy budynku urzędu pomoże system automatycznego nawadniania.

Na terenie Placu Powstańców Styczniowych 1863 r. zostaną założone trawniki i zasadzone drzewa, krzewy i byliny. Odpowiednie zestawienie roślin zapewni atrakcyjny wygląd założenia we wszystkich porach roku. Nasadzenia będą mieć podobny geometryczny kształt w formie trójkątów przylegających do nawierzchni komunikacyjnych.

Wjeżdżających do Tuliszkowa witać będzie widok drzewostanu bogatszego o platany o kulistym pokroju, bukszpany, trzmielinę, czy berberysy przebarwiające się jesienią na różne odcienie czerwieni, pomarańczu i żółci, a później wykształcające kwiaty i owoce, które jesienią przebarwiają się na intensywnie czerwony kolor. Ciekawy akcent kolorystyczny będą stanowić też funkie o biało-zielonych, zielonkawożółtych i niespotykanych niebieskozielonych liściach.

Inwestycja podniesie walory estetyczne terenu i podkreśli znaczenie miejsca. Dodatkowe masy zieleni poprawią lokalny mikroklimat, co jest niezwykle istotne ze względu na duże natężenie ruchu samochodowego. Powstaną urokliwe strefy krótkotrwałego odpoczynku dla przechodniów.

Przedsięwzięcie jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Jego koszt to 379.269,59 zł brutto.
 
Lilla Latus: Niezmiennie fascynująca Turcja
Tomasz Michalak: Dlaczego nie ufam Mariuszowi Seńc...

Podobne wpisy

 

Komentarze

Umieść swój komentarz jako pierwszy!
Gość
środa, 26 luty 2020

Zdjęcie captcha

Redakcja:

Redaktor: Katarzyna Błaszczyk

Jedwabnicza 4, 62-700 Turek
Telefon: 508 220 173
Telefon: 508 759 732
e-Mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.