Bez wizy do USA - jak dopełnić formalności?

Bez wizy do USA - jak dopełnić formalności?

Od 11.11.2019 roku Polacy mogą podróżować do Stanów Zjednoczonych bez konieczności posiadania wizy. Dzieje się tak dlatego, że Polska dołączyła do 38 krajów, które są objęte programem Visa Waiver Program USA.

Udogodnienie to polega na tym, że obywatele Polski mogą przebywać do 90 dni bez dotychczas wymaganej wizy zarówno w celach turystycznych jak i biznesowych. Aby było to jednak możliwe, koniecznym jest zarejestrowanie się w systemie ESTA.

Czym jest wyżej wymieniony i jak dopełnić formalności? O tym powiemy sobie w przedmiotowym artykule.

Jakie kryteria należy spełniać, aby móc przekroczyć granice USA bez wizy?

Przede wszystkim, aby móc wybrać się do Stanów Zjednoczonych należy posiadać polskie obywatelstwo. Kolejny ważny element stanowi aktualny paszport z chipem do odczytu komputerowego, który swoją ważność posiadał będzie jeszcze przez okres 6 miesięcy po powrocie z USA.

Następnym krokiem jest dokonanie autoryzacji systemu ESTA i co ważne zaplanowanie swojego pobytu na terenie Stanów Zjednoczonych, który nie będzie przekraczał 90 dni. Istotny jest również cel naszej podróży. Z systemu bezwizowego mogą skorzystać osoby, które planują odwiedzenie USA w celach turystycznych, służbowych lub tranzytem.

Nie zapomnijmy również o tym, że wjazd do Stanów Zjednoczonych drogą morską lub lądową wymagał będzie posiadania biletu powrotnego lub biletu na dalszą podróż. Ponadto przewoźnik, na pokładzie którego będziemy chcieli dotrzeć do tejże destynacji musi brać udział w programie.

Jaki jest koszt rejestracji w ESTA?

Rejestracja w programie ESTA czyli Elektronicznym Systemie Autoryzacji Podróży to koszt rzędu 14 dolarów czyli około 55 zł. Osoby, które wyżej wspomnianej dokonają upoważnione są do wielokrotnych podróży przez okres nieprzekraczający dwóch lat.

Ważne jest również to, że sama rejestracja w systemie kosztuje 10 dolarów, natomiast 4 dolary stanowią opłatę za rozpatrzenie wniosku. W związku z powyższym, jeżeli z jakiś względów otrzymamy odmowę, wówczas wpłacone przez nas 10 dolarów otrzymamy z powrotem.

Jak wygląda rejestracja w systemie ESTA?

Zanim przystąpimy do czynności związanych z rejestracją ważnym jest, abyśmy upewnili się, że mamy ważny paszport oraz ważną kartę kredytową lub konto PayPal, które będą służyły do dokonania opłaty za rejestrację. W systemie należy podać również swoje dane kontaktowe, a także (choć nie zawsze) informacje o ostatnim zatrudnieniu.

Wypełnianie wniosku odbywa się przez stronę Department of Homeland Security. Na stronie dostępna jest instrukcja i należy postępować zgodnie z jej wytycznymi. Po pierwsze zapoznać się z regulaminem, wskazać swoje dane, wskazać cel podróży, zweryfikować czy podane przez nas dane są prawidłowe i na końcu dokonać zapłaty za rozpatrzenie wniosku.

Czas oczekiwania na odpowiedź wynosi maksymalnie 3 dni od daty rejestracji w systemie. Jeżeli decyzja będzie pozytywna, wówczas rzez okres dwóch lat możemy podróżować do USA. Jeżeli z jakiś przyczyn decyzja ta będzie odmowna, wówczas koniecznym będzie ubieganie się o wizę wedle starych zasad.

Więcej informacji o uzyskaniu autoryzacji ESTA, znajdziesz na EstaVisa.pl.
Zabaw się poezją
Malanów: Pewne są podatki i śmierć, czyli radni gł...
 

Komentarze

Umieść swój komentarz jako pierwszy!
Gość
czwartek, 12 grudzień 2019

Zdjęcie captcha

Redakcja:

Redaktor: Katarzyna Błaszczyk

Jedwabnicza 4, 62-700 Turek
Telefon: 508 220 173
e-Mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. ,
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.